keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Yhdessä kohti kevättä

Hyvää tammikuuta!

Vuoden pimein aika on selätetty ja keho herätelty uuteen vuoteen Heikkilän koulun liikuntasalissa ja metsässä.

Liikunnan monilukutaitoprojekti on jaksotettu kolmeen kantavaan teemaan: minä, me ja tila. Syksyn aikana tutustuttiin omaan kehoon ja sen hallintaan sekä tasapainotaitoihin. Joulun alla siirryttiin kohti yhdessä tekemisen teemaa: meitä. Tässä jaksossa harjoitusten pääpaino on pari- ja ryhmätyöskentelyssä sekä liikkumistaidoissa, siis toisin sanoen yhdessä liikkumisessa. Myös vuoden juhlat, kuten joulu ja häämöttävä ystävänpäivä sopivatkin loistavasti yhdessä tekemisen ja toisen huomioimisen teemaan.

Vuosi polkaistiin käyntiin Kalenteri-tunnilla. Liikuntasalin seinille oli ripustettu vuodenajat, kuukaudet ja viikonpäivät. Viikonpäivien tahdissa harjoiteltiin hauskan hilpeää suomalaista perinnetanssia, letkajenkkaa. Kuukausien mukana hypittiin ja liikuttiin laulun sanoja seuraten ympäri salia. Vuodenaikoihin eläydyttiin Vivaldin Neljä vuodenaikaa -mestariteoksen sävelten tahdissa: oppilaat pääsivät liikkumaan musiikin innoittamana omalla tavallaan. Me opettajat saimme ihastella ja hämmästellä oppilaiden rohkeutta ja luovuutta heittäytyä musiikin vietäväksi.

Vuoden toisella tunnilla pakkasen paukkuessa harjoiteltiin turvallisuustaitoa ja mukavaa koskettamista. Auto-kuljettaja -harjoituksessa harjoiteltiin pareittain toisen ohjaamista ja seuraamista kosketuksen avulla. Jotkut autot meinasivat kiihdyttää formulasuorituksiin, mutta keskittymisen myötä kaveria osattiin ohjata - ja kuunnella -hienosti.  Tärkeäksi teemaksi tunnilla nousi yhteistyö kaikkien kanssa: kaikkien paras kaveri ei tarvitse olla, mutta kaikkien kanssa pystytään toimia yhdessä. Tunti lopetettiin kiitoskättelyrinkiin, jossa harjoiteltiin silmiin katsomista sekä sopivan reipasta kättelyä kiittäen kavereita kivasta tunnista.

Lämpömittarin ampaistessa paukkupakkasista plussan puolelle saivat opet jännittää lumitunnin kohtaloa. Pientä räntäsadetta uhmaten puettiin ulkovarusteet niskaan ja suunnattiin lähimetsään ja pururadalle nauttimaan ehkä talven viimeisistä kunnon lumikeleistä ja etenkin suojalumesta!
Kehon herättelyn jälkeen valloitettiin Metsänhaltijan valtaistuin liikkumalla mahdollisimman huomaamattomasti lumessa. Pururadalla mm. juostiin, hypittiin, kyykkykäveltiin, mentiin takaperin ja laukattiin - siis harjoiteltiin erilaisia liikkumistaitoja. Tasahyppyjonossa testattiin tasaponnistushyppyjä ylä- ja alamäkeen. Tunnin kohokohta taisi kuitenkin kaikkien mielestä olla lumitaiteilu, jossa parit ja ryhmät pääsivät rakentamaan lumesta omat taideteokset muiden ihailtaviksi. Syntyi ainakin lumiukkoja, lumilinnoja, parkour-rata ja lumihevonen. Hanskojen märkyys ei tuntunut oppilaita haittaavan eikä rakentamista olisi meinannut millään malttaa lopettaa. Innokkaimmat jatkoivatkin lumitaiteilua vielä välitunnilla. Sisätiloihin tottuneet tanssinopet sen sijaan olivat päivän jälkeen läpimärkinä kuuman suihkun ja teekupin tarpeessa, mutta erittäin tyytyväisiä lumitunnin toteutumiseen! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti