keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Metsäneläimiä, kehoaakkosia, tavuja ja hernepussilla tasapainoilua

Lokakuu hujahti taakse monta harjoiteltua taitoa ja liikuntakokemusta taskuun tallennettuna. 

Syksyn viimeisellä metsätunnilla eläydyttiin eläimiksi etsimällä liikkuen ja äännellen eläinpareja. Eläinparit muodostivat jännittävän kuuloisen äänikujan, jonka läpi jokainen pääsi kulkemaan ja kuuntelemaan metsäneläinten kuoroa.

Seuraavalla Kehoaakkoset-tunnilla salissa odotti Kaarlo-luuranko. Kaarlo sai päivän aikana monta nimeä, kunnes koulussa pitkään opettanut opettaja osasi kertoa Kaarlon oikean nimen. Kaarlon avulla tutkittiin, mistä keho liikkuu, ja kokeiltiin, löytyykö omasta kehosta samat nivelet. Kun kehon liikkuvuus oli testattu, päästiin kehoista muodostamaan lattiatasoon aakkosia parin kanssa. Aakkosista otettiin valokuvat ja niistä muodostui lopulta kiitosviesti koulun ja päiväkodin väelle. Innostus oli kova ja kirjaimista tuli superhienoja!

Aakkosista jatkettiin tavuihin, joita tutkittiin ja hypittiin yhdessä Andy-siilin kanssa. Andy on erityisen mainio kaveri auttamaan liikkeelle lähtemisessä, oli kyseessä vaikkapa hyppy tai kiipeäminen. Andyn avulla keho muistaa aktivoitua ja olla jäntevä ennen liikkelle lähtöä, jolloin tasapaino säilyy ja liikkumisesta tulee helpompaa. Andyn mielestä Heikkilässä oli tosi taitavia lapsia! Eläinteema jatkui myös Tavutus-tunnilla, jossa eläinten nimiä liikuttiin tavu kerrallaan.  Esimerkiksi he-vo-nen hypittiin yhdellä jalalla täsmälleen 3 kertaa tavujen rytmissä. Liikkumisen sijaan pysähtymisen taito oikeaan aikaan osoittautui haastavaksi taidoksi. Lopputunnista oppilaat pääsivät muodostamaan itse sanoja tavulapuista. Eskareilla ja viskareilla oli matkassa oman nimen tavut ja koululaiset etsivät sekoitetuista tavuista eläinten nimiä. Löydetyille eläinten nimille keksittiin itse liikkuva tavutustapa. Liikunnan lomassa harjoiteltiin samalla näppärästi äidinkieltä.

Marraskuun ensimmäinen tunti alkoi monella ilon hihkauksella, kun saliin oli rakennettu tasapainorata. Hernepussin heittolämmittelyn jälkeen radalla päästiin kiipeilemään, tasapainottelemaan, keinumaan köysillä ja hyppimään eri tavoin. Andy-siili tarkkaili, oliko keho makaroonia vai jäntevän aktiivinen liikkeelle lähdössä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen haastetta lisättiin hernepusseilla: Koko rata täytyi kulkea läpi hernepussi pään päällä tai olkapäällä pysyen. Viimeisellä kierroksella pussia piti heitellä jatkuvasti kaverille rataa kiertäessä. Tasapainotaidot saivatkin rutkasti harjoitusta, ja hiki tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti